یادداشت/
غارت گونههای گیاهی خوراکی در منطقه سارال دیواندره و تخریب طبیعت

کوههای بلند و سر به فلک کشیده، درههای سرسبز و آب فراوان در مناطق مختلف استان کردستان این استان را به محلی مناسب و پاکیزه برای رشد گونههای خاص و بسیار کمیاب گیاهان کوهی تبدیل کرده است.
سارال خبر- در روزهای بهاری سراسر استان کردستان بویژه منطقه وسیع سارال دیواندره که از آب و هوایی مناسبتر برخوردار است ، از مناطق ویژه رویش گونههای گیاهی به شمار میروند و با ورود این گیاهان بازار خریدوفروش و مصرف آنها رونق چشمگیری میگیرد و مردم با مصرف این گیاهان ذائقههای خود را هم بهاری میکنند.
با شروع فصل بهار تعداد زیادی از مردم شهرستان دیواندره برای برداشت گیاهان خوراکی عازم دشتها و کوههای منطقه چهل چشمه و سارال میشوند و گیاهان خوراکی مانند ریواس، کنگر، گیلاخه، لوشه، کول، کنیوال و... را برای فروش روانه بازار میکنند.
هرچند این گیاهان در میان مردم از محبوبیت خاصی برخوردارند و در فصل بهار به سبد غذایی خانوارها اضافه میشوند ولی برداشت بیرویه ، زودهنگام و بدون برنامه آنها مطمئناً طی چند سال آینده باعث خواهد شداین گیاهان بهمانند بسیاری از گونههای گیاهی دیگر به خاطره تبدیل شوند.
متأسفانه برداشت بیرویه این گیاهان طی چند سال اخیر به گفته بسیاری از فعالان زیستمحیطی باعث از بین رفتن بسیاری از این گیاهان از سطح کوهها و دشتها شده است که لازم است مسئولین منابع طبیعی نسبت به آن واکنش نشان دهند.
سودجویان و دلالان «همه گیاه خر» هرساله در فصل بهار و تابستان با کندن ریشه گیاهانی چون کنگر و ریواس و سریشم (خوژه) و نرگس و شنگ و آویشن کوهی و شیرین بیان و ثعلب و تره وحشی و چوبک و کرفس کوهی و والک و... سبب انقراض نسل گیاهان در کردستان شدهاند .
در سالهای اخیر، چیدن گیاهان از یک کار تفریحی که در سطحی محدود توسط افراد محلی انجام میشد، تبدیل به یک کار تجاری شده که در مقیاس بزرگ و در بسیاری نقاط توسط سوداگران حرفهای، انجام میشود.
این افراد، بیاعتنا به نقش گیاهان خودرو در حفظ خاک، بدون در نظر گرفتن فرصت رشد و زادآوری برای گیاهان و بیتوجه به ارزشهای متنوع این ذخیرههای ژنتیک که بسیاری از آنها درخطر انقراض هم قرار دارند،
برگ، ساقه، ریشه، پیاز و گل گیاهان مختلف را میچینند و در میدانها، فروشگاهها و کنار خیابان و جاده به فروش میرسانند.اهالی روستاهای منطقه سارال باروی آوردن به دامن سبز و بکر طبیعت سارال و با برداشت بیرویه گیاهان خوراکی و داروئی ، ، علاوه بر از بین بردن پوشش گیاهان، موجب نابودی زیستبوم منطقه نیز میشوند. فرهنگسازی مهمترین عامل جلوگیری از برداشت بیرویه گیاهان خوراکی و داروئی است.
ناآگاهی برداشت کنندگان در این زمینه و برداشت بیرویه بدون ایجاد فرصت برای تجدید حیات گیاه، باعث افت ذخایر مراتع، وارد شدن آسیبهای جدی به انواع گونههای گیاهی مرغوب و جایگزین شدن گونههای مهاجم میشود.
اشاعه فرهنگ تولید و کشت انبوه این گیاهان، بیان ضرورت رشد و نمو آنها در مراتع، همچنین آموزش بهرهبرداران حرفهای و ارائه راهکارهای علمی گسترش رویشگاههای طبیعی این گیاهان،از بهترین راهکارهای جلوگیری از انقراض و ریشهکن شدن این گونههای گیاهی در استان است.
درحالیکه هرروز بر میزان مصرف گونههای گیاهی در کردستان افزوده میشود ولی روند رو به رشد این مهم ممکن است در آینده باعث تخریب و حتی از بین رفتن بعضی ازاینگونهها شود چراکه برداشت گیاهان کاملاً سنتی بوده و در مواردی افراد حتی ریشه گیاه را نیز از بین میبرند که به نظر میرسد ارائه آموزشهای لازم به مردم استان بهویژه روستائیان که بیشتر گیاهان توسط آنها جمعآوری میشود، امری لازم و ضروری است.
ازآنجاکه استفاده شخصی از منابع ملی و انفال، منع قانونی دارد و نظر به اینکه کندن و فروش گیاهان علفی و درختچهای، ماهیتاً تفاوتی با مثلاً کندن و فروختن درختان جنگلی ندارد، انتظار میرود مسئولان و متولیان حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی استان کردستان (سازمان حفاظت محیطزیست و سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری) قاطعانه با این پدیده خطرناک و روبه رشد مقابله کنند.
برکنار این مهم توجه به مباحث اقتصادی این امر نیز میتواند برای ایجاد اشتغال و نیز افزایش تولید در کردستان مؤثر باشد، چراکه میتوان با برنامهریزی بهتر و همچنین به کار گرفتن شیوههای مختلف نگهداری از این گیاهان و صادر کردن آن به دیگر استانهای کشور زمینههای استفاده از منابع اقتصادی آن را در استان فراهم کرد.
اما متأسفانه بیتوجهی مسئولین به این موقعیت طبیعی باعث شده است که تنها چند نفر افراد سودجو با خرید گیاهان مختلف از روستایان باقیمت پایین و انتقال آن به مناطق دیگر که گفته میشود مرکز استان و بعضا کشور عراق است از این موقعیت بهرهبرداری کنند، منابع ملی را به غارت ببرند و منطقه سرسبز سارال به ویرانی مبدل شود و ما و مسئولان فقط نظارهگر باشیم.
یادداشت / هیوا محمدپور
منبع:کردپرس
انتهای پیام/
برچسب ها :
سارالدیواندرهچهل چشمهگیاهگیلاخهریواسنظرات کاربران :
نیما [دوشنبه 1 شهریور 1395 | 20:06] پاسخ
آقای محمد پور منظورتون از کرفس کوهی کدوم گیاه هستش. به عبارت دیگه در زبان کردی بهش چی میگن... چون تا جایی که بنده مطلعم کرفس کوهی فقط در استان چهار محال بختیاری رویش داره!
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- تفاوت صندوقهای سرمایهگذاری وشرکتهای سرمایهگذاری
- کشت و برداشت زعفران در شهرستان دیواندره
- ده کشته و زخمی حاصل آتش سوزی در پالایشگاه نفت تهران
- نماز جمعه شهرستان دیواندره به امامت ماموستا قضایی امام جمعه موقت شهرستان دیواندره
- تخریب اموال بیت المال ممنوع
- انشا در مورد فصل پاییز از دانش آموزی از مدرسه تزکیه شهرستان دیواندره
- تقدیر و تشکر از رفتگران در مدرسه وریا شهرستان دیواندره
- وضعیت شبکه فاضلاب شهر دیواندره
- استانداردها، شهرها را هوشمندتر می کنند
- وزیر کشور به کردستان سفر میکند
- انتخابات هیئت رئیسه شورای اسلامی شهرستان دیواندره برگزارشد
- یادداشت روز به نقل از.سیف الله کرمی
- امروز مورخه نوزده مهر استاندار کردستان معرفی شد.
- جشن عاطفهها در شهرستان دیواندره در مدرسه شهید یوسفی با حضور فرماندار شهرستان و مسئولان ادارات سطح شهر
- حل مشکلات اراضی کشاورزی روستاهای غیاث ابادوامیرآبادبیجار:
- مسابقه نقاشی کودکان در شهرستان دیواندره به همت شهرداری و شورای شهر و حضور مهمانهای خارجی ازاسپانیا
- برگزاری جلسه شورای عالی پشتیبانی سوادآموزی شهرستان دیواندره
- روز نیروی انتظامی. 13 مهر به عنوان روز نیروی انتظامی نامگذاری شده است.
- امروز مورخه پنجشنبه ۹۶/۷/۱۳ جلسه عمران شورای شهر دیواندره در دفتر شورا برگزار شد
- بارش برف و باران در استان های غربی
روستای دربند [جمعه 27 فروردین 1395 | 21:24] پاسخ
به نظر من باید با چنین افراد سود جویی برخورد قاطعی از طرف ارگانهای دولتی صورت بگیرد مثلا منابع طبیعی جنگلبانی . نیروی های انتظامی با این افراد برخورد قانونی انجام بدهند