موقعیت محلی غار و صخرههای مرتفع پیرامون آن در میان روستای علیآباد و نخود دره تکاب از شمال و روستای یوزباش کندی از شرق و جنوب شرق، روستاهای مسعودآباد دیواندره از جنوب و روستای میرسعید سقز از غرب محاط شده است.
غار کرفتو از غارهای آهکی و طبیعی است که به احتمال زیاد در دوران سوم زمینشناسی شکل گرفته و در طول دوران مختلف با تغییراتی جزئی و کلی محل امنی برای زندگی انسانها بوده است.
این غار در ارتفاعی بیش از 100 متر از سطح زمین قرار دارد و برای رسیدن به آن باید بیش از 180 پله را طی کرد. دالان طبیعی غار بیش از 600 متر است که ارتفاع سقف آن از 1 تا 12 متر متفاوت است.
وجـود تصاویـر و اشکال نـقـاشـی شـده داخـل غار از جـمله دیـدنـیهای مـوجـود در ایـن اثـر باسـتانـی است که هـر بـیـنـنـدهای را به خـود جـلـب میکـنـد.
غار کـرفـتـو به دلیل گـمانههایـی که در آن حـفـر شده و بعـضا تا عـمـق 5.5 مـتـر پـایـیـن رفـته است با تـوجـه به لایـههای مـوجـود که تحـتانـیتـریـن آن دارای تـراشـههای سـنگـی و تـیغـهای بـوده است یک فاصله هـزار سـاله را نـشـان مـیدهـد و دوباره به آثار زیـسـت انـسـانـی مـیرسـد که دارای چهار دوره سکـونـتـی پـیـش از تاریخ، اشکانـی، سـاسـانـی، اسـلامی که البته دوره سـلـوکی آن چـنـدان مـورد یـقـیـن نیست.
غار باستانی و زیبای کرفتو به دلیل داشتن معماری منحصر به فرد و بینظیر صخرهای همیشه مورد توجه بوده و به عنوان یکی از جاذبههای طبیعی و بیبدلیل استان کردستان، گردشگران زیادی را به سوی خود فرا میخواند.