مرگ مغزی صنعت در کردستان / کلید روحانی درهای بسته صنعت کردستان را نگشود

سه سال از عمر دولت تدبیر و امید میگذرد اما بخش صنعت و تولید در کردستان انگاری به مرگ مغزی مبتلا شده و مسیر عقبگرد را طی میکند که هر از گاهی واحدی تعطیل و عدهای به جمع بیکاران استان اضافه میشوند.
به گزارش سارال خبر، بسیاری از اندیشمندان بر این باورند که تاریخ توسعهیافتگی با صنعتیشدن منطبق دارد و در واقع امر توسعهیافتگی پایدار با صنعتیشدن آغاز شد و با شکلگیری تمام عیار صنعت در بخشها مختلف تداوم مییابد.
یکی از معیارها و دستاوردهای صنعت در تحقق رویاهای انسان، ظرفیتسازی برای ریشهکن کردن فقر و ارضای نیازهای فزاینده انسان بوده است.
مرکز آمار ایران رشد اقتصادی کل سال 94 را با احتساب نفت، یک درصد و بدون آن را 0.9 درصد محاسبه کرده است، آماری که نرخ رشد بخش صنعت در آن منفی 2.2 درصد اعلام شده است.
با گذشت سه سال از عمر دولت یازدهم، هنوز بسیاری از وعدههای دولت در زمینه حمایت از تولید محقق نشده و به گفته تولیدکنندگان و صنایع، فشار بانکها به واسطه مطالبات معوق خود به بخش صنعت و عدم وجود نقدینگی کافی صنعت را در کشور و به ویژه استانهای کمتر برخوردار مانند کردستان که از دوره 10ساله طلایی اوایل انقلاب که دوران ایجاد زیرساختها در کشور بود، به دلیل جنگ تحمیلی محروم مانده است، در مرگ مغزی فرو برده است.
در حالی که اوضاع و احوال بخش صنعت بر اساس گزارشهایی که از استانهای مختلف در رسانهها دیده میشود، چندان مطلوب نیست و نمود آن را در بستهشدن درهای واحدهای صنعتی کردستان به خوبی میتوان دید.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از توقف نرخ منفی رشد بخش صنعت در فروردین امسال خبر داده و گفته است: هدفگذاری انجام شده در این وزارتخانه حاکی از آن است نرخ رشد صنعت تا آخر سال 1395 باید به 10 تا 12 درصد برسد و این یعنی تحقق حداقل 50 درصدی هدفگذاری دولت تدبیر و امید که قرار بود ظرف چهار سال نرخ رشد بخش صنعت کشور بین 19.9 تا 21.9 درصد افزایش یابد تا علاوه بر جبران نرخ منفی، نرخ مثبت رشد بخش صنعت نیز تا سال یادشده محقق شود.
آمار مرکز آمار ایران به عنوان منبع موثق در کشور خبر از رشد منفی در بخش صنعت میدهد و سازمان معدن و تجارت رشد این بخش را عنوان کرده است حال باید منتظر ماند و دید دولت یازدهم ظرف یک سال باقیمانده از عمر چهار سالهاش میتواند برای رشد و توسعه صنعت و تولید در کشور گامهای موثری بردارد یا این مساله نیز عاقبتی همچون برجام نافرجام را تجربه میکند.
بر اساس آمارهای ارائه شده،7 هزار و 500 واحد از مجموع واحدهای دارای پروانه فعالیت در حال حاضر راکد هستند و احیای دوباره آنها به عنوان یکی از مهمترین اولویتهای دولت مطرح و با جدیت هرچه تمام در سالجاری دنبال خواهد شد.
دولت یازدهم در همین راستا درخواست 16 هزار میلیارد تومانی برای راهاندازی واحدهای راکد در سطح کشور داده است تا ضمن فعالسازی این 7 هزار و 500 واحد، بستر اجرای 2 هزار و 500 پروژه تولیدی را در کشور فراهم کند.
اما اینکه سهم کردستان با بیش از یک میلیون و 500 هزار نفر جمعیت از صنعت کشور چه میزان است و طی برنامه پنجم توسعه و گذشت 3 سال از دولت تدبیر و امید وضعیت بخش صنعت در کردستان چه سیر تحولی را طی کرده است، مسئله بسیار مهمی است که پرداختن به آن امری ضروری است.
استان کردستان با وجود برخورداری از ظرفیت مرزیبودن و نقش مهمی که مرزها در توسعه تجارت برونمرزی دارد، در بحث صنعت چندان توفیقی نداشته و واحدهای صنعتی موجود در آن اغلب واحدهای کوچک و متوسط هستند.
استان کردستان با 230 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق و وجود زیرساختهای مناسب و همچنین وجود نیروی کار ارزان و فنی میتواند به یکی از قطبهای اصلی و مهم سرمایهگذاری در تمامی بخشها تبدیل شود.
در مجموع، تاکنون یکهزار و 31 پروانه بهرهبرداری در بخش صنعت در کردستان صادر شده و در حال حاضر 888 واحد آن از سوی مسؤولان و متولیان امر در این حوزه به عنوان فضا و مکان تولیدی اسم برده میشود.
بنا به آمار ارائه شده از سوی مسؤولان، هم اکنون 737 واحد تولیدی در بخش صنعت استان کردستان وجود دارد که از این تعداد 132 واحد تعطیل، 266 واحد نیمهفعال و مابقی واحدها هم با بیش از 50 درصد در حال فعالیت هستند.
نکتهای که باید مدنظر قرار داد، اینکه 151 واحد از 888 واحد که جزو آمارها محسوب نمیشود و شاید برای مسؤولان ما اهمیت زیادی ندارد که از آن در جلسات مطرح نمیشود.
کردستان در حوزه صنعت سهم ناچیزی دارد
معاون امور اقتصادی و توسعه منطقهای استاندار کردستان در گفتوگو با خبرنگار فارس در سنندج گفت: 27 درصد از اقتصاد کردستان مربوط به حوزه کشاورزی است و بر اساس آمار ظرفیت بخش صنعت به صورت اسمی در کردستان 18 درصد است.
حسین فیروزی افزود: با استناد به آمار ارائه شده از سوی ادارهکل صنعت و معدن و تجارت کردستان، ظرفیت اسمی واحدهای صنعتی در کردستان 14 هزار نفر و در حال حاضر چیزی حدود 8 هزار نفر در این بخش مشغول به کار هستند، اما در واقع باید گفت، کردستان سهم مهمی در صنعت نداشته و استان ما اصلا در این حوزه حرفی برای گفتن ندارد.
وی با بیان اینکه برای حل مشکلات فرآروی سرمایهگذاری در بخشهای مختلف از جمله صنعت، کشاورزی، معدن و حتی تجارت در کردستان دولت در بخشهای زیربنایی باید سرمایهگذاری بیشتری داشته باشد، خاطرنشان میکند: هنوز بخشهای زیربنایی به اندازه لازم و کافی در راستای توسعه سرمایهگذاری در استان تجهیز نشده است و از سوی دیگر با عدم وجود مشوق کافی برای جذب سرمایهگذار مواجه هستیم که باید در این راستا چارهاندیشیهای لازم صورت گیرد.
به گفته وی، یک سرمایهگذار که میخواهد در استانی همچون کردستان سرمایهگذاری کند اگر امتیاز ویژهای نسبت به سایر استانها نداشته باشد ترجیح میدهد سرمایه خود را به استانهای مرکزی منتقل کند و همین موضوع جذب سرمایهگذار را با موانع جدی مواجه میکند.
396 واحد تعطیل و نیمه فعال در کردستان وجود دارد
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت در کردستان نیز در مورد وضعیت بخش صنعت در این استان گفت: یک هزار و 31 پروانه بهرهبرداری در بخش صنعت در استان داشتهایم ولی در حال حاضر 888 واحد تولیدی یا به تعبیر دیگر فضا و مکان تولیدی در استان وجود دارد.
محمد درهوزمی با بیان اینکه برخی از این فضاها مانند نساجی کردستان بیش از 10 سال است هیچ خروجی مثبتی ندارد، گفت: در حال حاضر یک سری دستگاه و ماشینآلات از رده خارج و بلااستفاده در این واحد تولید وجود دارد که قابلیت احیا ندارند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان کردستان با بیان اینکه 132 واحد تولیدی در استان خط تولیدی قابلیت احیا دارد ولی در حال حاضر کاملا تعطیل است، افزود: 264واحد صنعتی نیز در حال حاضر نیمهفعال است.
درهوزمی خاطرنشان کرد: 361 واحد صنعتی استان با ظرفیت بالای 50 درصد فعال است که در مجموع در 8 هزار و 500 نفر ظرفیت اشتغالزایی واقعی در بخش صنعت را در استان فراهم کرده است.
آماری در مورد اشتغال بخش صنعت نداریم
ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان به عنوان متولی حوزه اشتغال، آمار دقیقی از تعداد شاغلین این حوزه نداشت.
با وجود پیگیریهای به عمل آمده و تماسهایی که در این خصوص با متولیان این حوزه گرفته شد، آخرین پاسخ آنها به این سوال که سهم بخش صنعت در اشتغال کردستان چقدر است، این بود که آمار دقیقی در این زمینه نداریم و ما نیز تنها به آمار ارائه شده از سوی ادارهکل صنعت، معدن و تجارت استان بسنده میکنیم.
200 هزار بیمه شده اجباری در کردستان وجود دارد
مدیرکل تامین اجتماعی کردستان نیز با اظهار بیاطلاعی از آمار اشتغال بخش صنعت در کردستان، در پاسخ به فارس اظهار کرد: تامین اجتماعی کردستان در حال حاضر حدود 200 هزار بیمه شده اجباری در کل استان دارد.
فریدون خدابندهلو با بیان اینکه نیازی به تفکیک این آمار در بخشهای مختلف از جمله صنعت تاکنون احساس نشده و چنین آماری در دست نداریم، اضافه کرد: ادارهکل صنعت، معدن و تجارت نیز چنین آماری را از ما مطالبه کردند، اما به دلیل در دست نبودن این آمار، پاسخ منفی به آنها دادیم.
257 واحد تولیدی در شهرکهای صنعتی کردستان تعطیل هستند
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی کردستان نیز در مورد واحدهای فعال در شهرکهای صنعتی کردستان به فارس، گفت: شرکت شهرکهای صنعتی کردستان در اردیبهشت ماه سال 1370 به صورت شرکت سهامی خاص تاسیس و به شماره 1203 در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی شهرستان سنندج به ثبت رسیده است.
محمود قادرمرزی با بیان اینکه در حال حاضر شرکت شهرکهای صنعتی کردستان سهامی خاص جز واحدهای تجاری فرعی سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران است، خاطرنشان کرد: این شرکت طی 25 سال فعالیت رسمی خود موفق به اخذ مصوبه احداث 9 شهرک صنعتی در مناطق مختلف استان شده است.
مدیرعامل شهرکهای صنعتی کردستان اظهار کرد: آماری که در بحث واحدهای صنعتی موجود در شهرکهای صنعتی ارائه میشود با کل واحدهای صنعتی در استان تفاوت دارد.
قادرمرزی خاطرنشان کرد: در مجموع 950 قرارداد در شهرکهای صنعتی منعقد شده و بر اساس این قراردادها زمین خریداری کردهاند.
وی با بیان اینکه 183 واحد صنعتی از 950 واحد موجود در استان عقد قرارداد شده که در حال حاضر در مرحله ساخت و ساز است، اظهار کرد: 767 واحد صنعتی نیز به بهرهبرداری رسیده است.
وی از تعطیلی 257 واحد از این 767 واحد صنعتی در شهرکهای صنعتی سطح استان نیز خبر داد و گفت: در حال حاضر 510 واحد صنعتی در شهرکهای صنعتی استان کردستان با ظرفیت 20 تا 100 درصد فعال است.
وی در مورد میزان اشتغال واقعی این واحدهای فعال و نیمهفعال در شهرکهای صنعتی گفت: آمار دقیقی از میزان اشتغالزایی این واحدها ندارم!
وی در مورد برنامهها و اقدامات صورت گرفته در راستای احیای واحدهای تعطیل و همچنین راهاندازی واحدهای در حال ساخت که از پیشرفت بالای 60 درصد برخوردار هستند نیز اظهار کرد: حمایت و تزریق اعتبار به واحدهای نیمه فعال و راکد که توان رقابتپذیری را در بازارهای داخلی و خارجی داشته باشند از اولویتهای مهم دولت است که از سوی ادارهکل صنعت، معدن و تجارت استان نیز این مهم به صورت ویژه دنبال میشود.
وی اضافه کرد: در کردستان نیز در همین راستا این پروژهها احصا شده و همزمان با سراسر کشور اجرا و بهرهبرداری از آنها انجام میگیرد.
نکته قابل تامل در فرایند تولید گزارش این است که، متولیان بخش صنعت و اشتغال آمار دقیقی از شاغلان بخش صنعت و تولید کردستان ندارند و یا اینکه مدیرکل صنعت، معدن و تجارت آمار واحدهای تعطیل استان را 132 واحد اعلام میکند در حالی که آمار اعلامی مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی کردستان، 257 واحد است.
با گذشت سه سال از سرکار آمدن دولت یازدهم و فراموشی وعدههایی که رئیس این دولت در تبلیغات انتخاباتی به مردم کردستان داد که کردستان را با ایجاد کارگروه ویژه جبران عقبماندگیها، گل و بلبل میکند، وضعیت بخش مسیر عقبگرد را طی میکند، انگاری به مرگ مغزی مبتلا شده است و خروج از این حالت، عزمی جهادی را میطلبد.
منبع:فارس
انتهای پیام/
برچسب ها :
صنعتکردستانکلیددولتروحانینظرات کاربران :
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- تفاوت صندوقهای سرمایهگذاری وشرکتهای سرمایهگذاری
- کشت و برداشت زعفران در شهرستان دیواندره
- ده کشته و زخمی حاصل آتش سوزی در پالایشگاه نفت تهران
- نماز جمعه شهرستان دیواندره به امامت ماموستا قضایی امام جمعه موقت شهرستان دیواندره
- تخریب اموال بیت المال ممنوع
- انشا در مورد فصل پاییز از دانش آموزی از مدرسه تزکیه شهرستان دیواندره
- تقدیر و تشکر از رفتگران در مدرسه وریا شهرستان دیواندره
- وضعیت شبکه فاضلاب شهر دیواندره
- استانداردها، شهرها را هوشمندتر می کنند
- وزیر کشور به کردستان سفر میکند
- انتخابات هیئت رئیسه شورای اسلامی شهرستان دیواندره برگزارشد
- یادداشت روز به نقل از.سیف الله کرمی
- امروز مورخه نوزده مهر استاندار کردستان معرفی شد.
- جشن عاطفهها در شهرستان دیواندره در مدرسه شهید یوسفی با حضور فرماندار شهرستان و مسئولان ادارات سطح شهر
- حل مشکلات اراضی کشاورزی روستاهای غیاث ابادوامیرآبادبیجار:
- مسابقه نقاشی کودکان در شهرستان دیواندره به همت شهرداری و شورای شهر و حضور مهمانهای خارجی ازاسپانیا
- برگزاری جلسه شورای عالی پشتیبانی سوادآموزی شهرستان دیواندره
- روز نیروی انتظامی. 13 مهر به عنوان روز نیروی انتظامی نامگذاری شده است.
- امروز مورخه پنجشنبه ۹۶/۷/۱۳ جلسه عمران شورای شهر دیواندره در دفتر شورا برگزار شد
- بارش برف و باران در استان های غربی